Het land van duizend meningen

‘Nederland is helaas een land van meningen in plaats van feiten’ vertrouwde Prof. Wubbo Ockels mij ooit toe na een debatpanel over de toekomst van energie in Amsterdam. Wijze woorden met verstrekkende consequenties voor technologie-debatten.

Afgelopen week mocht ik, samen met o.m. Tim Kuijk (directeur BREIN) en Arda Gerkens (SP), deelnemen aan een debatpanel over de toekomst van het auteursrecht. Om de discussie een beetje uit de economische hoek te trekken gebruikte ik het actuele voorbeeld van de door Wikileaks beschikbaar gemaakte video. Mijn punt was dat auteursrecht soms van lager belang is dan brede beschikbaarheid van maatschappelijk relevante informatie. Deze video was niet alleen online maar ook in papieren kranten en op diverse Ned 1 TV uitzendingen uitgebreid besproken dus ik ging er van uit dat dat verdere toelichting bij het aanwezige publiek niet nodig zou zijn.

Dat was een stevige misvatting. Ruim de helft van het aanwezige publiek leek nog nooit van Wikileaks gehoord te hebben. Daar gaat je voorbeeld. Een kwartier later gaf ik aan dat ACTA voor veel burgers een breekpunt is. Dit zeer omstreden handelsverdrag grijpt direct in op de online rechten van burgers en komt tot stand in intieme samenwerking met industrie maar zonder EU-parlement. Ook hier bij zowel publiek als de voorzitter grote onbekendheid. “Is dat zo?” vroeg de voorzitter aan Tim Kuijk, die vond het allemaal wel meevallen.

De wijze les van de hele avond: kennis die voor mij en vele anderen zo vanzelfsprekend is dat het een onderdeel wordt van je denkkader kan voor anderen zo nieuw zijn dat het gesprek erover nog nauwelijks te voeren valt.

Het is een beetje alsof je met een paar cartografen de voor- en nadelen van de Mercator versus de Gall-Peters kaartprojecties wil bespreken terwijl de helft van de aanwezigen nog twijfelt of de aarde plat of rond is. Lastig. De extra uitdaging waar NOiV en de omringende community voor staat is dat invloedrijke verkopers van platte-wereld kaarten er belang bij hebben de discussie zo lang mogelijk vaag te houden. Iedere dag dat de onduidelijkheid voor duurt blijven veel beslissers kiezen voor de status quo. In een land van duizend meningen zal het nog lang acceptabel blijven om er de mening op na te houden dat we op een platte Aarde wonen. Tenminste, als we dat accepteren. Aan de ene kant moeten we de feiten geduldig blijven uitleggen, zelfs aan mensen die wellicht anno 2010 beter zouden moeten weten. Anderszijds is het op een gegeven moment echt tijd om kardinalen die Columbus blijven ontkennen gewoon hard uit te lachen en verder te zo veel mogelijk te negeren.