Zacht zoevend » Heel Nederland loopt vast in files, hoge brandstof prijzen en luchtvervuiling, dat kan beter!

2007

Nederland zit vast in permanente en verstikkende files, ondanks de door Minister Peijs aangekondigde 'oplossingen' van rijden op de vluchtstrook. Jaarlijks sterven er ruim zesduizend mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling. In kringen van gadgetliefhebbers beginnen alternatieven te ontstaan voor de auto in de vorm van elektrische scooters en het ultieme stadsvervoersmiddel: de Segway. Dit apparaat brengt zijn eigenaar met 20 kilometer per uur naar zijn/haar eindbestemming en is licht genoeg om in een trein mee te nemen. Met een dergelijke opvuller van de gaten in het openbaar vervoer wordt de trein weer een reëel alternatief voor de zakelijke reiziger. In buitengebieden moet men nog wel wennen aan het verschijnsel van stedelingen die zich vrijwel geruisloos van een stationnetje naar hun eindbestemming laten zoeven; sommige van de nieuwe voertuigen worden dan ook rücksichtslos in beslag genomen.

2014
Olie kost nu per vat € 115 (ongeveer $ 22.000), de meeste Europeanen maken er zich niet al te druk over. Europa heeft een pijnlijke maar succesvolle switch gemaakt van fossiele brandstoffen naar duurzamere alternatieven. Betere accu's en brandstofcellen op bio-alcohol zijn weliswaar nog steeds niet zo krachtig als de verbrandingsmotoren van 10 jaar geleden, maar door ze te gebruiken in kleine, lichte voertuigen is dat niet erg. Voor de lange afstanden gebruiken de meeste mensen een netwerk van metro's, lightrails, sprinters en de Frans-Duitse Eurotrain, opvolger van de TGV en ICE. Bij een jaartkaart geeft de net gerenationaliseerde NS toegang tot elektrische tweewielers vanaf alle stations. Forensen gebruiken hun meeste reistijd om te lezen, slapen of werken.

2021
Hoewel veel menselijke interactie tegenwoordig virtueel plaatsvindt, blijven mensen het prettig vinden elkaar op te zoeken. Nu de Eurotrain is doorgetrokken naar Moskou, Peking en Bangalore komt het vrije verkeer van goederen en mensen goed op gang. China produceert massaal elektrische voertuigen voor de eigen markt en de rest van Eurazië. De nazaten van de segway komen binnen ieders bereik. Als reactie op de vraag naar meer comfort bieden diverse leveranciers nu een uitbreiding voor kleine voortuigen: een magneetveld dat om de berijder wordt heen geprojecteerd dat de meeste wind en regen buiten houdt. Heel Europa zoeft snel, stil en schoon naar z'n familie, vrienden en werk.

Andreas Ligtvoet & Arjen Kamphuis, futurologen