Tulpen uit... Amsterdam? » Ons meest bekende exportproduct, wordt door de Chinezen gekloond. Maar wij weten het beter!

2006 - Tulpen uit Amsterdam

Nederland is 's werelds grootste exporteur van bloemen, ook al wordt een groot deel hiervan in het buitenland gekweekt. Door op een heel slimme manier klootjes plantmateriaal over de hele wereld heen en weer te vliegen, weten wij miljarden Euro's te verdienen. Regelmatig komen Chinese handelsdelegaties op bezoek bij de bloemenveiling, die met grote belangstelling naar onze winstgevende handel kijken. Vooralsnog is onze kennis van plantveredeling, logistiek en globale handel onovertroffen: de Nederlandse overheid stimuleert het agri-industrieel complex met jaarlijks €250 per Nederlander aan landbouwsubsidies. Wageningen behoort tot de mondiale top van landbouwuniversiteiten. De vraag is echter voor hoe lang.

2016 - Aalsmeergate
Het annus horribilis '16 zal niet snel vergeten worden: een Chinese sluipovername van een aantal cruciale Aalsmeerse bedrijven en een serie inbraken in genetische databanken leidt tot Aalsmeergate. De Chinezen nemen de wereldhandel in bloemen en de kennis over bloemveredeling over. In deze deprimerende tijden daalt het aantal inschrijvingen aan de Universiteit Wageningen tot nul. Deze economische (en volgens sommigen culturele) ramp valt midden in de grootste energiecrisis ooit. Uit bittere noodzaak gaat Nederland zich nu pas echt richten op de kenniseconomie. Eindelijk durft de overheid ook prioriteiten te stellen: Nederland moet excelleren in kennis over, productie van, handel in, en de klantenervaring rondom bloemproducten.

2026 - Flower power
Nederland heeft zich gespecialiseerd in de zogenaamde “flower experience”. Niet langer lopen wij bakken met bloembollen te versjouwen, maar wij instrueren anderen in hoe zij dit het beste kunnen doen. De Keukenhof is geen pretpark meer, maar 's werelds grootste adviesinstantie op het gebied van tuinen en agribusiness. Bloemenveiling Aalsmeer is tegenwoordig een projectontwikkelaar die overal ter wereld veilinghuizen helpt op te richten. Het uit de as herrezen Tulip Computers ontwikkelt levensechte bloemsimulaties voor virtuele werelden als secondlife.com, die niet alleen visueel verbluffend zijn, maar ook een complexe geursensatie teweeg brengen. De gemiddelde Nederlander ontvangt een jaarlijkse toelage uit het nationale intellectuele eigendom, dat bekend staat als de “bloem-pot”.

Andreas Ligtvoet & Arjen Kamphuis, futurologen