Internationaal recht? » Grote landen schenden internationale wetgeving, dat kan ze in de toekomst nog eens duur komen te staan

1898 – De Maine

De Amerikaanse overheid laat een aanslag plegen op hun eigen slagschip de 'Maine', in de haven van Havana. Dit incident geeft het excuus om Cuba aan de Spaanse kroon te ontfutselen. Na een korte oorlog is Amerika een protectoraat rijker en kunnen bedrijven als de United Fruit Company ongestoord plantages overnemen. Op het uiteinde van Cuba wordt een grote legerbasis aangelegd. Zelfs na de revolutionaire machtsovername door Fidel Castro mag de VS de basis blijven gebruiken, er is immers een permanent 'huurcontract' dat niet zo maar kan worden opgezegd. Hoewel Fidel waarschijnlijk meer onder de indruk is van de zwaarbewapende mariniers die het contract kracht bij zetten. Ruim een eeuw later wordt de de basis gebruikt om 'terroristen' voor onbeperkte tijd aan de internationale wetgeving te onttrekken.

2003 – WMD's
Met een prachtige powerpoint presentatie weet Colin Powell de VN veiligheidsraad er van te overtuigen dat het Iraakse leger een acute bedreiging vormt voor de westerse beschaving. Na 24 jaar aan de macht te zijn geweest, wordt Saddam Hoessein hardhandig van zijn troon gestoten. In de gevangenis denkt hij met weemoed terug aan de dagen dat hij een Rumsfeld nog goede vrienden waren en samen werkten aan de omverwerping van de Ayatolla Khomeini van Iran. In de volgende jaren blijkt niet alleen dat de vermeende wapens er nooit waren maar dat Bush en Blair dat ook best wisten (het Downingstreet memo). Hoewel niemand het hardop wil zeggen is de invasie en bezetting van Irak is daarmee een illegaal en een oorlogsmisdaad volgens internationaal recht.

2026 – China slaat toe
De wereld draait door en het centrum van de macht heeft zich verder westwaards verplaatst. Shanghai is nu de plek waar het gebeurt en de nieuwe vestigingsplaats van de VN nadat het oorspronkelijke gebouw in New York na diverse overstromingen en verzakkingen in onbruik is geraakt. Het machtige China is op zoek naar nieuwe wingebieden na de succesvolle inname van de afvallige provincie Taiwan. Het oog valt op het verarmde en vervallen Amerika. CNN, het China News Network wordt ingezet om een internationale hetze tegen de restanten van de VS te ontketenen. Alle misstappen van de afgelopen anderhalve eeuw worden hierbij uit de kast gehaald en weldra durft geen enkele diplomaat in Shanghai nog te protesteren tegen de 'preventieve' Chinese invasie van Californië.

Andreas Ligtvoet & Arjen Kamphuis, futurologen