Hoop en vrees? » Blame it on the futurists!

2006

Al enkele jaren is het innovatieplatform bezig met vergaderen over innoveren. Dikke rapporten worden door even dikke beleidsmedewerkers als zoethoudertjes uitgedeeld aan klagende kamerleden. Desalniettemin zakt Nederland steeds verder weg in internationale statistieken over inkomen en welzijn. Ten einde raad roept de Eerste Minister om meer normen en waarden - alsof die ons zouden beschermen tegen China, wateroverlast, olieschaarste en verstikkende files. Het blijft een Nederlandse sport om uitstekende initiatieven te onthoofden en echte keuzes uit de weg te gaan door het toevoegen van een extra bestuurlijk-coördinerende laag. Ondertussen is men op een nationaal ICT Congres dolblij als een enkel innovatief bedrijf als TomTom zich uit de klei der inertie heeft weten te ontworstelen.

2016
Zware tijden zijn aangebroken - de olieprijs is ongekend hoog, China's marktmacht breidt zich exponentieel uit en Gazprom bezit meer dan de helft van alle energieleveranciers in Nederland. Visionairs zijn weer in trek - in deze bange dagen hebben zij een functie om de ondernemingsgeest van kleine en grote bedrijven aan te wakkeren. Technologen denken te mechanisch, technocraten te rigide, en economen en bedrijfskundigen zijn ontmaskerd als sociologen met een eenzijdige cijferfetish. De verhalenvertellers van 2016 proberen mensen weer een hart onder de riem te steken en uitzicht te bieden op een wereld waarin we trots kunnen zijn op ons kikkerlandje. Nog is niet alles verloren: onze civieltechnische expertise moet voorkomen dat Shanghai en Hongkong in de stijgende wateren van de Chinese Zee verdwijnen.

2026
Het gaat uiteindelijk weer goed in Nederland. Hoewel we uit de top tien van meest verdienende landen zijn verstoten, scoren we nr. 1 op gebied van religieuze vrijheid en gemeenschapszin. De pijnlijke aanpassingen aan de energieconsumptie, de 15 Euro per liter benzine en massale ontslagen onder ambtelijk Nederland, worden in het licht van het hoge welzijn geaccepteerd. Ons cultureel erfgoed trekt drommen steenrijke Chinezen die allemaal graag een leuk drijvend appartement aan een voormalige Amsterdamse gracht willen. Het IDA (Interreligieus Democratisch Appel) is weer aan de macht. Vanuit deze luxepositie kan er weer gediscussieerd worden over normen en waarden en worden futurologen als vanouds afgedaan als nerds met een techno-fetish. In ieder geval heeft Nederland na de Gouden Eeuw ook een Zilveren Decennium om op terug te kijken.

Andreas Ligtvoet & Arjen Kamphuis, futurologen