Artikel Automatiseringsgids

Graag wijs ik op deze plek even op onderstaand artikel uit de Automatiseringsgids. Zoals jullie wellicht weten ben ik penningmeester van de OpenDoc Society en je zult begijpen dat ik volledig achter de inhoud sta. Nu maar hopen dat de politiek er ook iets mee doet!

Linuxworld – ODF-plannen kabinet te vrijblijvend

Het actieplan Nederland Open in Verbinding (Noiv) is te vrijblijvend. Het kabinet moet dwingender optreden tegen overheden om het gebruik van ODF massaler te verspreiden. Dat stelt Bert Bakker, voorzitter van de OpenDoc Society.

Noiv is een goed initiatief, maar te vrijblijvend, luidde het oordeel van Bert Bakker tijdens Linuxworld in de Jaarbeurs in Utrecht. Bakker is voorzitter van de OpenDoc Society, een belangenbehartigingsclub die pleit voor het publiek gebruik van open documentstandaarden. "Noiv is niet meer dan een actieplan. Maar alleen aandacht vragen is niet genoeg."

Nederland Open in Verbinding (Noiv) is het actieplan van de rijksoverheid om het gebruik van open source software en open standaarden binnen de overheid te stimuleren. Volgens dit plan ondersteunen rijksdiensten vanaf april 2008 ODF (Open Document Format) en gaan mede-overheden (zoals gemeenten, provincies en waterschappen) deze open standaard per 1 december 2008 voor documentcreatie en -bewerking gebruiken.

Volgens Bakker moet Den Haag open standaarden dwingender opleggen. Pas dan ontstaat er massa en is er een garantie dat documenten over tientallen jaren nog steeds leesbaar zijn. Hij beseft dat dit in de praktijk lastig is, verwijzend naar de Thorbecke-grondwet uit 1848. "Daarin is vastgesteld dat lagere overheden ‘nevengeschikt’ zijn, dus mede-overheden die naast en niet onder de rijksoverheid staan en geen zaken opgelegd kunnen krijgen". Maar, voert hij aan, de rijksoverheid staat niet machteloos. Zij zou bijvoorbeeld kunnen regelen dat gemeenten rijkssubsidies voor de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) verplicht als ODF-bestand moeten indienen. "Zoiets zou al helpen."

Bakker verwijst naar de federale regering in België, waar vanaf 1januari 2009 de digitale communicatie met gemeenten verplicht in ODF moet plaatsvinden. En ook andere landen in Europa zijn stukken verder dan Nederland. "De ontwikkeling naar open communicatie is niet tegen te houden. Het onderling uitwisselen van documenten is onomkeerbaar. Ook Microsoft neemt ODF in zijn volgende softwareversies op." Het softwareconcern is overigens nog geen lid van de OpenDoc Society.