Installatie Commissie onderzoek elektronisch stemmen

Op 26 april 2013 is Arjen Kamphuis is samen met andere experts door Minister Plasterk (BzK) geïnstalleerd als lid van de Commissie onderzoek elektronisch stemmen (persbericht BzK). Deze commissie gaat onderzoeken of het mogelijk is het stemmen op papier te vervangen door een electronisch proces zonder dat daarbij de essentie van de democratie en de kieswet in gevaar komt. Zowel lokale bestuurders als belangenorganisaties van mensen met lichamelijke beperkingen dringen er op aan een alternatief te ontwikkelen voor het huidige papieren proces dat bij elke verkiezing in hun ogen voor veel problemen zorgt.

Tussen 1997 en 2007 was electronisch stemmen toegestaan maar deze toestemming werk teruggetrokken nadat uit onderzoek bleek dat de gebruikte systemen niet voldeden aan de essentie van de kieswet (stemgeheim en transparantie van het kiesproces).

Op Tweakers.nl en Webwereld.nl is de discussie over het onderwerp meteen losgebastern na publicatie van het bovenstaande persbericht. In de meer dan 175 reacties komen veel van de gebruikelijke misverstanden over de fundamentele problemen met electronisch stemmen weer langs. Ook naar IT-ers en computersliefhebbers is meer voorlichting over de complexiteit van het onderwerp nog noodzakelijk.

Interview op BNR radio op 1 mei 2013. Link naar mp3.

Eerdere publicaties over dit thema:

2008: publicatie in Digitaal Bestuur

2012: publicatie op Webwereld