De Grote Gemeenschappelijke Vergaderzaal

magneet zweeftreinDavied van Berlo vraagt op Ambtenaar 2.0 hoe een grote online vergaderzaal voor Ambtenaren moet heten en heeft ook allerlei suggesties over de techniek die er aan ten grondslag zou kunnen liggen. Hij vraagt de Ambtenaar 2.0 community om zo’n plek een naam te geven. Hier mijn brainwave:

1. Zo’n ding hebben we al en het heeft ook al een naam: internet (ook wel Het Internet)

2. Laat me toelichten; In 2000 was een van mijn eerste klussen voor Twynstra een onderzoekje bij het Ministerie van OC&W. Daar waren toen net een grote groep high-potentials met luid klapperende deuren (en een ingezonden artikel in het NRC) vertrokken vanwege de in hun ogen onwerkbare sfeer en verhoudingen. Een van de veel gehoorde opmerkingen was toen dat alles goed zou komen zodra het Ministerie in haar nieuwe fallus-toren in Den haag zou zitten. Dicht bij elkaar en dicht bij de rest van de ambtenaren. Dat zou samenwerken een stuk eenvoudiger maken en conflicten vermijden. Het leek niemand te deren dat het precies dezelfde logica was geweest die had geleid tot de bouw van een enorm grijs gedrocht beter bekend als ‘de Chinese muur van Zoetermeer’ (het toenmalige Ministerie van OC&W).

Ik ben niet in detail bekend met de huidige interne werking van OC&W maar durf er een goede fles onder te verwedden dat verbetering, verslechtering of gelijk blijven van de werksfeer weinig tot niets met het kantoorpand te maken heeft.

Zo is het ook een beetje met de technologie die electronische samenwerken mogelijk maakt. Of er resultaten geboekt worden en het proces leuk is hangt heel weinig af van de technologie en heel erg veel van de mensen die er iets mee doen. De beste en leukste online communities zijn die plekken waar mensen enthousiast werken om een gedeelde visie te realiseren. Het maakt dan weinig uit of ze email (en technologie van bijna 40 jaar oud) of Google Wave gebruiken. MediaWiki, de software motor onder Wikipedia blinkt niet uit in gebruikersvriendelijkheid, toch heeft dat de 2 miljoen actieve gebruikers geheel niet tegengehouden om iets moois te maken. Omdat ze iets moois wilden maken. Daarmee wil ik niet zeggen dat gebruikersvriendelijkheid een slecht ding is maar de illusie dat je intrinsieke motivatie en bezieling voor een doel kan vervangen door gemak is hier en daar wel een beetje doorgeschoten.

Met de (soms al jaren) beschikbare online tools zijn al geweldige dingen gedaan. Als er iets nog niet lukt met Ambtenaar 2.0 dan heeft dat niets te maken met instrumenten maar met verwarring over wat we nou eigelijk gaan doen met die tools. Samenwerken? Maar waartoe dan? Ambtenaren kunnen elkaar nu toch ook bellen, mailen of bij de koffie treffen? Het probleem is niet stoomtrein, de Highspeed of de magneettrein maar de vraag naar welk(e) station(s) we willen reizen met z’n allen.

Davied heeft met Ambtenaar 2.0 een grote groep professionals bij elkaar gebracht die allemaal de jeuk voelen dat het anders, beter, leuker en sneller moet kunnen. Maar de grote vraagt blijft nog steeds wat er dan beter, leuker, sneller en gedaan moet worden. Wat is een gemeenschappelijke doel of doelen? Dit is denk ik de vraag waar de Ambtenaar 2.0 community zich energiek en vol overgave op zou moeten storten.

De grote vergaderzaal die Internet heet is er al lang klaar voor.